Discovery Science
Mala škola različitosti

Superdot agencija je u saradnji sa Institutom za mikrobiologiju i genetiku, a u okviru Festivala nauke, organizovala za Discovery Science Channel događaj „Mala škola različitosti“ u svečanom holu Narodne Banke Srbije. Tom prilikom su promoteri Instituta za mikrobiologiju i genetiku održali predavanja o nastanku DNK lanca i dobroj strani bakterija iz našeg okruženja.

Aktivacija se sastojala od Photo Wall-a iza koga su posetioci mogli da se slikaju, a koji objašnjava koliko se DNK struktura u svima nama malo razlikuje od ostalih zemaljskih vrsta. Posetioci su na licu mesta mogli da zabave i uživaju u igrama i predavanju – „DNK kod“, „Memo igra“ i „Upoznajte Dobre Bakterije“.

discovery-science-1

discovery-science-2

 

Igra DNK kod

„DNK kod“ je igra u okviru koje su posetioci trebali da sastave zadatu reč od ponuđenih DNK kodova iz tabele. Za svaku pravilno sastavljenu reč u određenom vremenskom intervalu posetioci su dobijali nagradu koja se sastojala od poklon paketa – edukativne brošure (koja objašnjava kako da izolujete svoj DNK) i pribora za izvođenje eksperimenta.

Uz ovu igru, kao sastavni deo prezentacije, promoteri Instituta za mikrobiologiju i genetiku su objašnjavali kako nastaje DNK lanac.

 

discovery-science-3

 

discovery-science-4

 

Memo igra

„Memo igra“ je bazirana na igri memorije. Zadatak je bio da se spoje dve identične slike u što manje poteza. Sličice su bile predstavljene u vidu dobrih bakterija koje pozitivno utiču na ljudsko zdravlje. Posetioci koji su uspešno rešili zadatak dobili su poklon paket – kutiju „Igra memorije“ i edukativnu brošuru koja objašnjava pozitivan uticaj dobrih bakterija, a promoteri Instituta za mikrobiologiju i genetiku su davali stručna objašnjenja.

discovery-science-5

 

discovery-science-6

 

Upoznajte dobre bakterije

Aktivacija „Upoznajte Dobre Bakterije“ je imala za cilj upoznavanje posetilaca sa pozitivnim efektima dobrih bakterija. Sastojala se od zasađivanja semena žitarica u plastičnim sudovima uz predavanje promotera Instituta za mikrobiologiju i genetiku o načinu kako dobre bakterije potpomažu rast biljaka. Uz predavanje posetioci su mogli da učestvuju u demonstraciji i da dobiju na poklon plastični sud u kome se nalazila zemlja i seme koje je bilo tretirano dobrim bakterijama i da, na kraju, vremenom posmatraju kako raste biljka.

 

discovery-science-7discovery-science-8